Udgivet i Skriv en kommentar

Valg af isøkse

Valg af isøkse afhænger af formålet med brugen og din erfaring med klatring eller isklatring. Der er tre hovedtyper af isøkser:

 1. Basic isøkser: Disse er velegnede til let isklatring og vandring på gletsjere. De er normalt lettere og billigere end mere specialiserede isøkser og er designet til brug i relativt enkle forhold.
 2. Teknsike isøkser: Disse er mere specialiserede og er designet til mere teknisk isklatring. De har normalt mere aggressive tænder og en mere buet akse for bedre hældningsvinkler og hold. De er også normalt tungere og mere solide for at håndtere mere krævende forhold.
 3. Mixet klatring isøkser: Disse er en kombination af tekniske og basic isøkser og er designet til brug i blandet terræn med både is og klipper. Også vinklet/buet greb for mange hold muligheder.

Det er vigtigt at vælge en isøkse, der passer til dit niveau og formål. Hvis du er nybegynder i isklatring, kan det være en god idé at starte med en basic isøkse, mens mere erfarne klatrere til anvendelse ved isklatring specifikt, sandsynligvis vil have gavn af en teknisk eller mixed isøkse. Det er også en god idé at rådføre dig med en professionel instruktør eller erfaren klatrekammerat for at få hjælp med at vælge den rigtige isøkse til dine behov.

Udgivet i Skriv en kommentar

Hvilket Hangboard skal jeg vælge?

Hangboards er et populært redskab til træning af klatrere, da de giver mulighed for at træne fingerstyrke og grebsstyrke på en måde, der ligner de kræfter, der anvendes ved klatring.

Der er mange forskellige hangboards på markedet, og valget afhænger af ens personlige præferencer og træningsmål. Nogle af de populære hangboards inkluderer:

 1. Beastmaker 1000: Dette hangboard har en række forskellige grebsstørrelser og former, som gør det godt til træning af forskellige grebsstyrker og -teknikker. Det er også kendt for at være holdbart og af høj kvalitet.
 2. Tension Climbing Flash Board: Dette hangboard har en flad profil og er designet til at være let og bærbart. Det er godt til træning af fingerstyrke og grebsstyrke på mindre greb.
 3. Metolius Simulator 3D: Dette hangboard har en række forskellige greb, og den 3D-formede struktur gør det godt til at træne forskellige grebsstyrker og -teknikker.
 4. Atomik Climbing Holds Deadpoint Hangboard: Dette hangboard har en række forskellige greb, og det er kendt for at være godt til træning af bådet fingerstyrke og kropsspænding.

Det er vigtigt at vælge et hangboard, der passer til ens træningsmål og niveau, og at træne med korrekt teknik og progression for at undgå skader. Det er også vigtigt at huske på, at træning på et hangboard kun er en del af en effektiv træningsrutine for klatrere, og at det er vigtigt at træne andre aspekter af klatring, såsom teknik, kropsspænding og udholdenhed, for at opnå succes som klatrer.

Udgivet i Skriv en kommentar

De 10 bedste klatreseler til kvinder

Markedet for klatreseler kan være lidt svært at overskue. Kommer du i en klatreklub, så spørg de andre, hvad de har valgt. Og hvorfor. Men for at spore dig ind på hvad der er værd at sigte efter, får du 10 forslag her til når du skal vælge din klatresele.

Klatregears subjektive anbefaling af 10 klatreseler til kvinder:

 1. Black Diamond Momentum DS
 2. Petzl Luna – justerbare med stropper
 3. Petzl Selena – elastiske benløkker
 4. Mammut Ophira
 5. Edelrid Jayne III
 6. Arc’teryx AR-385a
 7. Metolius Safe Tech Women’s Deluxe Klatresele
 8. Camp Supernova
 9. Beal Aero-Team IV
 10. Wild Country Blaze

Og den her skal du aldrig købe! Jeg har set det i min egen klatreklub. Virkeligt ærgerligt at der findes så dårlig rådgivning. Det er en sele til udlejning. Ingen polstring ingen grejløkker. Køb den ikke! Med mindre du er en klatreklub eller Lalandia 🙂

Udgivet i Skriv en kommentar

De bedste klatreseler på markedet

Hvad er den perfekte klatresele til klatreklubben? Der samtidig kan tages med på tur?

Min personlige favorit er Black Diamond Momentum. Drøn solid og uden for mange overflødige features. Tilpas polstring og nem at justere. Helt basic og nem at anvende.

Ser man på markedet for klatreseler generelt kan man summe det op med disse klatreseler:

 1. Black Diamond Momentum: En all-around sele, der er let og komfortabel.
 2. Petzl Sitta: En letvægts sele med en slank profil og gode justeringsmuligheder.
 3. Arc’teryx AR-385a: En højkvalitets sele, der er velegnet til både sport og trad-klatring.
 4. Mammut Ophir 3 Slide: En prisvenlig sele, der er let og justerbar.
 5. Edelrid Jay: En letvægts sele med en minimalistisk design, men stadig med gode justeringsmuligheder.
 6. Black Diamond Solution: En sele med en behagelig pasform og brede benløkker Se selen her
 7. Petzl Hirundos: En letvægts sele med en slank profil, der er velegnet til sportsklatring.
 8. Camp Flint: En prisvenlig sele, der stadig har masser af funktioner og justeringsmuligheder.

Husk altid at vælge en sele, der passer godt til din kropsform og dine behov, og sørg for at få den tilpasset og kontrolleret af en klatreinstruktør, før du begynder at klatre.

Udgivet i Skriv en kommentar

Patagonia – Earth is now our only shareholder

Ejeren af Patagonia Yvon Chouinard har overdraget Patagonia til en fond, hvis formål er at drive Patagonia. Overskudet, anslået 750 millioner kroner skal gå til at redde kloden. Nye ejere er Holdfast Collective og The Patagonia Purpose Trust med henholdsvis 98% og 2% af aktierne.

Fantastisk tanke! Og som outdoor menneske kan man kun ønske sig at kloden bevares og naturen får lov at brede sig.

Link til pressemeddelelse fra Patagonia.

Udgivet i Skriv en kommentar

Mine nye Five Ten Anasazi VCS

Jeg elsker at et par nye klatresko blot kan afløse de gamle. Modsat mine italienske klatresko, hvor størrelsen mest handler om at der skal stå et eller andet. Så er mine gamle Five Ten str. 45. Samme størrelse som de nye Five Ten. Denne gang har jeg valgt Anasazi. De er suveræne på min fod og til klatring i klubben.

Anasazi er svagt krummet og er bare en super sko, synes jeg! Du kan købe den her hos Bergfreunde

Udgivet i Skriv en kommentar

Stærke fingre

Stærke fingre kræver mange timers klatring og ta’r lang tid. Med den rigtige træning undgår du forstrakte led og lange pauser.

Et hangboard er del af den gode grundtræning. Optimalt set har man en lille væg med klatregreb til opvarmning, udholdenhed og kropsstyrke. Dertil hangboards til fingerstyrke .

Hangboardet i bambus fra deWoodstok